Genel

Odun kömürü üretim yöntemleri

Methods of charcoal production

Kömür, 300 ° C’nin üzerindeki sıcaklıklarda havasız ortamda organik maddeden yapılan ana enerji kaynağıdır. Çeşitli odun kömürü üretim yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden bazıları ham ve üretilen odun kömürünün verimi ve kalitesi düşükken diğerleri oldukça otomatiktir.

The earliest method for producing charcoal

Günümüzde en yaygın üç odun kömürü üretim yöntemi vardır: toprak fırınları, tuğla ve metal fırınlar. En yaygın toprak fırınları geleneksel ve geliştirilmiş toprak fırınlardır. Tuğla fırınlar Arjantin yarı turuncu Fırın ve Brezilya arı kovanı fırını ve metal fırınlar tamburlu fırın ile temsil edilmektedir.

Odun kömürü üretimi için en basit yöntem olarak toprak fırınları

Toprak ocaklar, odun kömürü üretimi için en basit teknolojiyi temsil eder. Dünyanın birçok yerinde odun kömürü yapmanın geleneksel yoludur. Toprak çukur fırınları kullanma süreci, ahşabı bir çukura istiflemek, ardından onu bir çim ve toprak tabakası ile mühürlemek ve bir ucunda ahşabı ateşleyerek kömürleşmeye başlamakla başlar. Toprak fırınları genellikle büyüktür ve büyük odun parçalarını kullanabilirler, ancak aynı zamanda küçük boyutlu olabilirler ve evler için uygun olabilirler. Ancak bu tip fırınların havalandırma sisteminin bazı dezavantajları vardır. Kontrol edilmesi zor olabilir ve genellikle karbonizasyon eksiktir ve yalnızca düşük kaliteli odun kömürü üretir.

Modern charcoal production methods

Casamance fırını ve İsveç toprak fırını gibi geliştirilmiş toprak fırınları bir baca ile donatılmıştır. Baca hava akışı daha iyi bir kontrol sağlar ve karbonizasyon sırasında ısı kaybını azaltır ve% 30 mangal kömürü ve verimlilik kadar daha yüksek bir kalite veren, gaz dolaşımını artırır. İyileştirilmiş toprak fırınlarında üretilen odun kömürü yüksek oranda sabit karbon, düşük uçucu madde ve düşük yığın yoğunluğuna sahiptir. Bununla birlikte, toprak fırının her döngüden sonra tamamen yeniden inşa edilmesi gerekir. Üretim döngüsü çok uzunsa 24 saat sürer. Fırın operasyonu önemli ölçüde beceri ve deneyim gerektirir.

Etkili bir odun kömürü üretim yöntemi olarak tuğla fırınları

Tuğla fırın, % 30’a varan verimlilik sağlayan en etkili odun kömürü üretim yöntemlerinden biridir . Yarı endüstriyel odun kömürü üretimi için uygundur. Bununla birlikte, tuğla fırınlar bir kez inşa edildikten sonra sabit olduğundan, sadece kolay odun tedariği olan alanlarda kullanılabilirler. Fırın, tuğla yerine beton kullanılarak da yapılabilir.

Dünyada pek çok tuğla fırın çeşidi vardır ve çoğu iyi sonuçlar vermektedir. En dikkat çekici tasarımlar Arjantin yarı portakal fırını ve Brezilya arı kovanı fırınıdır. İlk Fırın tamamen tuğla ve çamurdan yapılmıştır. Kömürleşme döngüsü çok daha hızlıdır ve 13 – 14 gün sürer. Fırının ayarlanması için temel gereksinimin suyun fırından uzaklaştırılmasının kolay olduğunu bilmek önemlidir. Brezilya arı kovanı fırını içten ısıtmalı, sabit, toplu tiptir. Daireseldir, kubbeli bir çatıya sahiptir ve normal tuğladan yapılmıştır. Fırının dairesel duvarı dış hava ile temas halindedir. Karbonizasyon döngüsü 5 ton / döngü üretim ile 9 gün sürer. Düzgün çalıştırıldığında% 62’ye varan yüksek verime sahiptir. Fırının ömrü aynı sahada 6 yıla kadardır.

Modern odun kömürü üretim yöntemleri

Çelik fırınlar, modern odun kömürü üretiminin temellerinden biri olarak kabul edilir. Dünya çapında birçok farklı tipte çelik fırın geliştirilmiştir. Çelik fırınların temel farkı, kalitesiz ahşabı bile karbonize edebilmeleridir. Üstelik kolaylıkla taşınabilir. Bununla birlikte, fırınlar, yıllık çıktıları yalnızca yaklaşık 100-150 t odun kömürü olduğundan, verimlilikleri yüksek (% 27-35) ve karbonizasyon süreci hızlı olduğundan (16 ila 24 saat) hala yüksek hacimli üretim için uygun değildir. ).

Çelik tamburlu fırınlar, fırınlar düşük maliyetli, taşınabilir ve kullanımı kolay olduğundan, dayanıklı bir şekilde yapılmış odun kömürüne erişimi kolaylaştırır. Ayrıca yağ tamburlu fırınlarda elde edilen dönüşüm verimliliği% 23 civarındadır. Ancak fırının temel dezavantajı, hammaddenin 30 cm’den daha kısa ve çapının 5 cm olması gerektiğidir ki bu da hammaddenin hazırlanmasında önemli miktarda işçilik gerektirir.

Common methods of charcoal production

Bu nedenle, dünya çapında kullanılan birçok fırın türü tarafından temsil edilen üç ana odun kömürü üretim yöntemi vardır. Toprak ocaklarının kullanımına dayanan en eski odun kömürü üretim yöntemi. Hala çok popüler bir teknolojidir, ancak toprak fırın operasyonu önemli ölçüde bilgi ve deneyim gerektirir, ayrıca her döngüden sonra tamamen yeniden inşa edilmesi gerekir. Günümüzde en popüler yöntemler, kullanımı kolay, kalitesiz ahşabı bile karbonize edebilen , yüksek kaliteli odun kömürü veren çelik ve tuğla fırınlardır . Bununla birlikte, çelik fırınların karbonizasyon döngüsü diğerlerinden çok daha hızlıdır ve 16-24 saat sürer, burada yüksek derecede otomatiktir.