Uncategorized

Mangal kömürü fırını ile kömür üretimi aşamaları

Mangal kömürü fırını kurulumu yapıldıktan sonra mangal kömürüne dönüştrülmek üzere odunlar fırının iç kazanına dizilir. ( Yaklaşık 2 ton) .

 Mangal kömürü fırınının kapısı kapatılır.

Mangal kömürü fırınının arka bölümünde ateş odası vardır. Orada ateş yakılır.

Mangal kömürü fırınının iç sıcaklığı 200 dereceye ulaşana kadar fırın içindeki odunların nemi bacadan çıkar.

Ateş odasına odun atmaya devam edilir.

Mangal kömürü fırınının iç sıcaklığı 250 dereceye ulaştığında odunlardan zararlı ve yanıcı gazlar çıkmaya başlar.  Bu gazlar ateş odasına aktarılarak yanmayı destekler.

Bu işlem 4 saat sürer. 4 saat sonra Mangal kömürü iç kazanı dışarı çıkarılır. Dışarıda soğumaya bırakılır. Yaklaşık 24 saat sonra soğuyan iç kazan açılır . Mangal kömrleri satışa hazırdır.

Bu tarz fırınlarda iç kazan sayısının 5-6 olması avantajdır. Sıcak kaznı çıkardıktan sonra yeni kazan yakılarak günde 5 kez mangal kömürü üretimi yapılabilir.

Bu sistemde başlangıçta koyduğumuz odun miktarının %30- %35’ini mangal kömürü olarak alabiliriz.

Bu sistemin adı hızlı piroliz yöntemidir.

Bu sisteme küçük eklemeler yapılarak odun sirkesi de elde edilebilir.

Bu sistemin örnekleri aşağıdadır.

Dikey Sistem
Yatay sitem
Yatay raylı sistem

Kömür Fırını Almak için ; Emrah ÜNAL +905534673352